

Svar på ofte stillede spørgsmål til hygiejnesygeplejerskerne om Coronavirus og håndteringen af denne herunder brug af værnemidler.
Coronavirus ( SARS- Cov-) er et kappebærende virus, hvilket betyder at det har en lipidvæg.
Corona virus transmitteres via dråber – falder hurtigt til jorden og når de rammer overfalder.
Lipidvæggen ødelægges af desinfektionsmiddel, og ved varmebehandling.
Smittespredning sker ved person til person-smitte, hovedsageligt ved dråbes smitte spredning fra nys eller hoste, ved direkte kontakt eller indirekte kontakt (fx via sekret på hænder).
Derfor hold afstand på 1-2 meter mens patienten hoster – hvis muligt.
Der anbefales at anvende sprit til desinfektion efter anbefaling af Statens Serums Institut.
Sprit og klor har dog samme effekt på Coronavirus (Sars- Cov-2 virus).
Statens Serums Institut anbefaler at der benyttes FFP2 og FFP 3 ved aerosoldannende procedure.
Begge typer af masker har samme effekt i forhold til corona virus.
Ved aerosoldannende procedurer som fx trachealsugning, System 22, in- og ekstubation hos patienter med kendt corona virus eller indlagt med mistanke om corona virus.
Overtrækskitlerne er med væskeafvisende forside og ærmer, og er fuldt tilstrækkelig til at forhindre forurening af arbejdsdragten.
Lav ikke hul til tommeltottet i overtrækskitlen, for så kan man ikke udføre håndhygiejne ved handskeskift.
Heldragt er meget svære at tage på uden at forurene ens bukser, da man skal have sine sko/fødder ind gennem benet på dragten.
Latex- og nitrilhandsker er begge af rigtig god kvalitet.
Ved isolation anbefales handske med langt skaft, idet de kan nå længere op på overtrækskitlen.
Nej.
Hvis man tager to par handsker på, forurenes den inderste handske når den yderste tages af, altså har man forsat en forurenet handske på.
Handsken skal tages af og der udføres både håndvask og hånddesinfektion.
Nej
Hue er et værnemiddel som skal beskytte patienten mod personalet særligt ved aspetiske procedure mod drys af hår – ikke den anden vej.
Til forebyggelse af smitte via ansigtets slimhinder er rådgivningen, at håret sættes op ved starten af arbejdsdagen og at man generelt holder hænder væk fra ansigtets slimhinder.
Nej.
Enhver kontakt med sko udgør en risiko for smitte, idet gulvet er urent område, så derfor skal man ikke ”ned i” det område og håndtere blå skoovertræk.
Ved synlig forurening/spild rengøres skoene med vand og sæbe.
Skoene opbevares i bunden af garderobeskabet.
Enhver kontakt med sko udgør en risiko for smitte, idet gulvet er urent område, så derfor udføres hånddesinfektion efter man har rørt ved sine sko.
Omklædning i samme rum udgør ikke nogen smitterisiko. Det der er vigtigt er, at der anvendes værnemidler, så uniformen holdes ren. Studier viser, at det primært er forsiden af uniformen som forurenes i løbet af en dag, og det er netop derfor der anvendes overtrækskitler og eller plastforklæder ved urene opgaver.
Det der betyder noget i forhold til smittespredning mellem personale, og mellem patienter og personale, er at efterleve de generelle infektionshygiejniske retningslinjer.
Hvis du har lyst er det helt ok. Det er ikke et krav.
Hvis patienten fx skal køres til røntgen eller anden undersøgelse, skal patienten have rent tøj på, sengetøj skal skiftes og sengens berøringspunkter (hovedgavl, fodgavl, sengeheste) desinficeres med sprit.
Patienten skal desuden have kirurgiskmaske på.
Patienter skal anvende kirurgisk maske ved transport. Det kan fx være transport til røntgen.
På sengestuen tilbydes patienten papirserviet og god håndhygiejne i forhold til god hoste etikette.